2020-ieji – metai, kokių dar nematėme

„Pamarys“ pasidomėjo, kokie besibaigiantys 2020 metai buvo vietos politikams.

 

Šilutės r. savivaldybės tarybos narė, Žemaičių Naumiesčio gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Laimutė Uselienė:

„Tikras iššūkis buvo pavasarį per karantiną pradėtas nuotolinis mokymas. Spragų mokinių žiniose liko, jos dar didėja. Tai turės įtakos mokinio ateičiai, sakyčiau, net gyvenimui. Daug priklauso nuo mokinio supratimo, ar nori mokytis, ar gali. Reikia ir sąlygų. Žinau tokių, kurie mokytis išeina į atskirą pastatą, tai tarsi išėjimas į mokyklą…  Nelengvi metai ir pedagogams, ir mokiniams bei jų tėvams, ir gimnazijos administracijai.

Susidūrėme su suvaržymais: nesiburti, nebendrauti, neišvykti… Jie buvo ir tebėra reikalingi, bet psichologiškai sunkūs. Gali ir depresija užpulti. Visomis prasmėmis pandemijos pasekmės bus jaučiamos dar ilgai, gal net labai ilgai. Juk palietė visas žmogaus gyvenimo ir veiklos sritis.

Antra savaitė gydausi nuo koronaviruso infekcijos. Nežinau, kur užsikrėčiau, nes dirbu nuotoliniu būdu, esu buvusi tik vietos parduotuvėje, vaistinėje, su sergančiais COVID-19 kontaktų neturėjau… Labai sunkios buvo ligos pirmosios dienos: kosulys, kaulų laužymas ir visa kita… Buvo taip blogai, kad vaistus nuo skausmo gerdavau tris kartus per dieną, dabar užtenka tik vakare. Laukiu vakcinos, tikrai skiepysiuosi. Sako, persirgus imunitetas susidaro 3-4 mėnesiams, bet galima ir pakartotinai susirgti.

Sunku pasakyti, kas dėl pandemijos, karantinų nukentės labiausiai. Manau – visi.

Pažįstu Žemaičių Naumiestyje verslininkų, kurie teikė maitinimo paslaugas. Menkai jiems pagelbėjo prekyba maistu išsinešti. Verslai bus stipriai nukentėję, daugėja bendarbių, šalies eknomikai suduotas didelis smūgis.

Ir Šilutės rajono savivaldybės taryba dirba nuotoliniu būdu, į mūsų bendravimą įnešta naujų vėjų. Savivaldybė turi skolų, nesurenkami planuoti mokesčiai. Su gyventojais nesusitinkame, jų neišklausome, pernai susitikdavau gerokai dažniau. Sunkūs šie metai visiems“.

 

Edgaras Padimanskas: „Antra savaitė saviizoliacijoje…“

Šilutės r. savivaldybės tarybos narys, Šilutės ligoninės konsultacinės poliklinikos vedėjas COVID-19 skyriaus vadovas:

„Man su kolegomis lapkritį Šilutės ligoninėje teko įkurti skyrių koronavirusu užsikrėtusiems asmenims gydyti. Dvi savaites buvau saviizoliacijoje, nes žmona, dukros susirgo, o mano COVID-19 testas buvo neigiamas. Gal kokia klaida? Gal besimtome forma būsiu sirgęs?

Jeigu testas vėl bus neigiamas, netrukus grįšiu į darbą, į skyrių, kur gydomi koronavirusu užsikrėtę pacientai. Mūsų rajone situacija nėra bloga. Buvusio Vaikų ligų skyriaus patalpose su kolegomis įrengėme skyrių COVID-19 ligoniams gydyti, čia sugabenta visa reikalinga įranga, priemonės. Nors į darbą neinu, bet žinau, kad pirmadienį šiame skyriuje buvo 16 ligonių, iš jų 4 būklė sunkesnė, tačiau nėra tokia, kad tektų vežti gydyti į Klaipėdos ligoninę dėl sunkios būklės. Jei prireikia reanimuoti, naudoti plaučių vėdinimo įrangą, iš Šilutės išvežame į Klaipėdą.

Mūsų ligoninė yra atraminė, mes gydome vidutinio sunkumo ir sunkesne forma sergančius pacientus. Gal 3-4 pacientus esame išvežę į Klaipėdą, nes jiems reikėjo reanimacijos ir kitų sudėtingų procedūrų. Anksčiau COVID-19 ligonius gydėme buvusio Slaugos skyriaus patalpose, dabar esame įsikūrę erdviau, yra visa būtina įranga.

Koks darbas tokiame skyriuje?

Kai išgirstu, kad medikai neva ten vaikštinėja koja už kojos, norėčiau pasiūlyti padirbėti taip, kaip jie dirba: vis paskubomis, su nustatyta apranga tokia, kaip nustatyta, su nepralaidžiais kombinezonais ir kita, būna karšta, pila prakaitas…  Dirba pora gydytojų, keletas slaugytojų. Jų darbas sunkus ir alinantis. O rizikos kiek?

Norėčiau gyventojams priminti, kad neatsipalaiduotų, kad laikytųsi nustatytų reikalavimų. Per Velykų šventes buvo apribotos kelionės, manau, to reikėtų ir per artėjančias Kalėdų, Naujųjų metų šventes. Mano giminės gyvena Marijampolėje, bet nesiruošiame nieku važiuoti. Baigsis karantinas, gal sulauksime vakcinos, pasiskiepysime ir susitiksime“.

Gydytojo paklausėme: „Kada pajutus į koronaviruso infekciją panašius simtomus būtina kreiptis pagalbos į ligoninę?“

Jis paaiškino: „Jeigu lengva ligos forma: nebejaučiame kvapo, praradome uoslę, apėmė  silpnumas, iki 38 ir vos aukščiau pakilo temperatūra, reikia gydytis namuose. Žinoma, būtina konsultuotis su šeimos gydytoju. Jeigu karščiavimas trunka ilgau nei dešimt dienų, jeigu neslūgsta kosulys ir dusulys, būtinas gydymas ligoninėje. Tai jau sunkesnė ligos forma, reikalingas deguonis, skiriama įvairių vaistų. Deguonis daro stebuklus, per pirmas 4 valandas ligoniui labai palengvėja“.

Zigmantas Jaunius: „Žlugusių svajonių metai…“

Šilutės r. savivaldybės tarybos narys, „Lietuvos draudimo“ Vakarų regiono vadovas verslo klientams Zigmantas Jaunius: 

„2020-ieji – žlugusių svajonių, dingusių kelionių metai… Nuo kovo dirbu iš namų. Tas nuotolinis darbas suteikė ir naujų galimybių, pasitelkėme įvairių programų, netrūko ir bendravimo, tik jau kitokio… Visai patinka. Sutaupau laiko: kelionė į darbą ir sugrįžimas per dieną atimdavo 2 valandas, pietūs – dar valandą. Žinoma, jaučiu apribojimų, norėtųsi laisvės.

Pavasarį buvome suplanavę kelionę… Vasarą dar pabendravome su draugais. To jau trūksta. Tačiau suvokiu, koks svarbus ir būtinas yra toks laisvės apribojimas: turiu daug užsikrėtusių koronavirusu: serga brolio šeima, serga Olandijoje gyvenanti dukra su draugu, pavasarį nuo COVID-19 mirė du tėvuko broliai… Neleido net atsisveikinti… Palydėjo tik artimieji. Yra mirusių draugų. Netoli gyvena mano tėvukai, garbaus amžiaus uošvienė. Saugom juos.

Verslui metai buvo geri. Kovą, kai buvo paskelbtas karantinas, teko labai susiimti. Pavyko. Kilom, kilom… Pastangų teko įdėti, bet rezultatai džiugina.

Su politika kitaip. Norėtųsi susitikimų, pasikalbėjimų, nes tas nuotolinis darbas… Bet mano rinkėjai nėra tylūs: rašo, prašo, praneša, kur lapų nesugrėbė, kur gatvė neapšviesta, man tenka kreiptis į Savivaldybės administraciją, aiškintis ir taip tvarkyti reikalus. Žinoma, norėtųsi ir susitikimų su rinkėjais, esu deleguotas į Kintų Vydūno kultūros centro, „Lamatos žemės“ tarybas. Visi norime to gyvo bendravimo.

Atvirai pasakysiu, kai bus vakcina nuo koronaviruso, eisiu skiepytis. Noriu, kad baigtųsi gyvenimas vis su baime. Labai nukenčia mokyklų darbas, sunku mokytojams, vaikams. Mano dvi dukros dar yra Saugų Jurgio Mikšo pagrindinės mokyklos mokinės. Karantinai, ribojimai, nuotolinis mokymas stipriai pakenks mokinių žinioms – tai blogai. Jei ko per metus neišmokai, taip ir lieka. Pasijus tos spragos ateityje.

Esu už tai, kad dabar reikėtų apriboti nebūtinas gyventojų keliones. Draugai pasakoja, kiek žmonių veržiasi į prekybos centrus – srautai didžiuliai. Artėja šventės, švęskime jas taip, kad artimųjų neužkrėstume, kad niekas nesusirgtų, kad nenumirtų. Tikrai per šventes nederėtų lankyti nei tėvų, nei senelių, nei kitų giminių. Per pavasario karantiną žmonės buvo tarsi atsargesni, dabar to pasigendu. Linkiu visiems saugoti save ir kitus“.

Kalbėjosi Stasė SKUTULIENĖ      

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Suskaičiuokite teisingai (apsauga nuo robotų): *

Rekomenduojami video

Visi naujausi straipsniai

Nacionaliniame miškasodyje „Kad giria žaliuotų“ jau dalyvavo Šilutės krašto medžiotojai

miškasodis

Pagrindinis Nacionalinio miškasodžio renginys šiemet vyks balandžio 20 d. Planuojama pasodinti net 100 simbolinių girių visoje Lietuvoje. Šilutės rajono medžiotojų klubų atstovai, pakviesti Šilutės rajono medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkės Nijolės Endrikaitienės,  miškininkams talkino anksčiau.   Iš įvairių medžiotojų klubų susirinkę pora dešimčių medžiotojų ir jų šeimų narių trečiadienį Kintų girininkijos Rūdynų miške atsodino vieno hektaro iškirstą plotą. Darbas vyko sklandžiai, mat talkininkams vadovavo, beje, ir pats sodino šių miškų girininkas Tomas Lukošius. Pasak jo, medžiotojai tądien iš viso pasodino

Ant tilto rastas aprūdijęs šaunamasis ginklas

Tauragės apskrities VPK praneša apie įvykius Šilutės rajone. Balandžio 17 d. vakare, po 20 val., Sakūčių k., Kintų sen., ant tilto rastas aprūdijęs šaunamasis ginklas. Ginklas paimtas. Surinkta medžiaga. Balandžio 17 d. vėlų vakarą buitinio konflikto metu Šilutėje neblaivi (2,00 prom.) moteris, gim. 1967 m., sukėlė fizinį skausmą vyrui, gim. 1981 m. Įtariamoji sulaikyta. Pradėtas ikiteisminis tyrimas. Balandžio 18 d. rytą Šilutės r. PK gautas pranešimas, jog balandžio 17 d. apie 14 val. Šyšgirių k., Kintų sen., pievoje pastebėta, kad

Aukcione laimėjo autokroso trasą

Registrų centras skelbia, kad tarp e. aukcionų laimikių – buvusios kareivinės ir autokroso trasa… Šių metų pradžia elektroninių aukcionų entuziastams nepašykštėjo patrauklių pasiūlymų – Registrų centro administruojamame elektroninių varžytynių ir aukcionų portale naujus savininkus surado buvusios kareivinės, autokroso trasa ir kiti įdomūs objektai. Be to, džiaugtis gali ir didelio pirkėjų susidomėjimo sulaukusių aukcionų organizatoriai, kuriems už parduodamą turtą pavyko gauti keliskart didesnę pinigų sumą. „E. varžytynių ir aukcionų portalas yra patogus įrankis įmonėms ir institucijoms realizuoti savo turimą turtą didžiausią

Seimas įteisino galimybę laikinai naudotis laisva valstybine žeme

Ketvirtadienį Seimas priėmė Žemės bei Vietos savivaldos įstatymų pataisas ir įteisino galimybę valstybinės žemės patikėtiniams išduoti sutikimus laikinai naudotis laisvos valstybinės žemės fondo žemės plotais. Savivaldybės ir Nacionalinė žemės tarnyba plotus, kuriuose nesuformuoti žemės sklypai ir kurie iki 2023 m. gruodžio 31 d. pagal Nacionalinės žemės tarnybos išduotame leidime laikinai naudotis valstybine žeme žemės ūkio veiklai vykdyti nurodytas sąlygas, buvo naudojami žemės ūkio veiklai vykdyti, galės būti perduoti laikinai naudotis ne ilgiau kaip iki 2026 m. gruodžio 31 d. Aplinkos

Taip pat skaitykite