2020-aisiais didės vaiko pinigai, pensijos, atlyginimai

Šiemet didės vadinamieji vaiko pinigai, senatvės, netekto darbingumo ir šalpos pensijos, priešmokyklinukai ir pirmokai bus maitinami nemokamai, didės minimalioji mėnesio alga ir bazinis pareiginės algos dydis, kuris lemia valstybės tarnautojų, pareigūnų, valstybės ir savivaldybių biudžetinių įstaigų darbuotojų darbo užmokestį.

Nuo 70 iki 100 eurų vaikams
Lyginant su 2019-aisiais, nuo sausio vaiko pinigai padidės 10 eurų (nuo 50 iki 60 eurų kas mėnesį), vaiko pinigai neįgaliems, gausių ir nepasiturinčių šeimų (su priedu) didėja 30 eurų (nuo 70 iki 100 eurų). Vaiko reikmėms skirtos minėtosios sumos kas mėnesį mokamos visiems vaikams nuo gimimo iki 18 metų. Išmoka vaikui gali būti mokama ir ilgiau, tai yra iki 21 metų, jeigu vaikas mokosi pagal bendrojo ugdymo programą, įskaitant ir besimokančius profesinio mokymo įstaigose, jeigu į mokymąsi įtraukta bendrojo ugdymo programa.

Nauja ir tai, kad į vaiko pinigus su papildoma išmoka vaikui, t. y. 100 eurų kas mėnesį, galės pretenduoti daugiau vaikų iš nepasiturinčių šeimų. Seimui siūloma nustatyti, kad nepasiturinti šeima yra tokia, kurioje pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį yra mažesnės nei 250 eurų, neskaičiuojant pačių vaiko pinigų ir dalies darbo užmokesčio. Iki šiol vertinamų pajamų riba buvo 183 eurai.

Universalią vaiko išmoką Lietuvoje gauna apie 508,6 tūkst. vaikų. Papildomą išmoką gauna apie 123 tūkst. vaikų, dar 14,9 tūkst. neįgalių vaikų gauna didesnius vaiko pinigus. Skaičiuojama, kad išplėtus papildomos išmokos gavėjų ratą, iš viso papildomą išmoką vaikui gaus apie 151,6 tūkst. vaikų iš gausių ar nepasiturinčių šeimų, taip pat neįgalių vaikų.

Papildomi milijonai algoms
Minimali mėnesinė alga (MMA), neatskaičius mokesčių, padidės – 52 eurais (nuo 555 iki 607 eurų), minimalus valandos atlygis – nuo 3,39 euro iki 3,72 euro. Kadangi neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) kitąmet padidės iki 350 eurų, tai reiškia, kad 607 eurų uždirbantis asmuo į rankas gaus apie 437 eurus. Šiuo metu minimali alga „į rankas“ sudaro beveik 396 eurus. Minimalią algą ir mažiau Lietuvoje uždirba apie 156 tūkst. darbuotojų.

Socialinių darbuotojų, teikiančių socialinę priežiūrą šeimoms, darbo užmokestis 2020 m. padidės apie 15 proc. Kultūros srities darbuotojų atlyginimai nuo sausio, o švietimo srities darbuotojų – nuo rugsėjo vidutiniškai augs 10 proc., lyginant su 2019 m.
Švietimo pagalbos specialistų algoms didinti skirta 10,3 mln. eurų, mokytojų – 66,7 mln. eurų, dėstytojų ir mokslininkų – 4,6 mln. eurų, ikimokyklinio, priešmokyklinio ugdymo darbuotojų atlyginimams didinti – 16,8 mln. eurų. Kultūros srities darbuotojų algoms papildomai skirta 14 mln. eurų.

Dar 122 mln. eurų papildomai numatyta medikų atlyginimams. Antrąjį pusmetį vidutinis gydytojo atlyginimas bus 3250 Eur, o vidutinis slaugytojos atlyginimas – 1625 Eur. Ugniagesiams pridedama 13,3 mln. eurų, policijos darbuotojams – 7,3 mln. eurų.

Mokinius maitins nemokamai
Iki šiol nemokamai mokyklose buvo maitinami bet kokio amžiaus vaikai iš nepasiturinčių šeimų, o nuo 2020 metų nemokami pietūs bus tiekiami visiems priešmokyklinukams ir pirmokams.

Nuo sausio nemokamai pietauja priešmokyklinukai 296-iose savivaldybių atrinktose bendrojo ugdymo mokyklose 51-oje savivaldybėje, o nuo rugsėjo mėnesio nemokami pietūs bus tiekiami visiems Lietuvos priešmokyklinukams ir pirmokams – tiek mokyklose, tiek darželiuose.

Tai reiškia, kad nuo 2020 m. nemokamus pietus papildomai gaus 49,6 tūkst. mokinių.

Didėja ir pensijos
Kitąmet didės ir priemokos iš valstybės biudžeto mažiausių pensijų gavėjams, sukaupusiems minimalų ir ilgesnį socialinio draudimo stažą. Kitaip tariant, priemokos priklauso žmonėms, kurie įmokas kas mėnesį mokėjo mažiausiai 15 metų bent nuo minimalios algos.

Konkreti priemoka asmeniui priklauso nuo įgyto stažo, o būtinąjį stažą turinčiam pensininkui bendra visų gaunamų pensijų suma negalės būti mažesnė nei 257 eurai per mėnesį. Priemokas prie pensijų gauna apie 72 tūkst. asmenų.

Senjorų vidutinė senatvės pensija nuo sausio didės 30 eurų (nuo 345 iki 375 eurų), o vidutinė pensija su būtinuoju stažu – 32,5 eurais (nuo 364,5 iki 397 eurų).
2020 metais didės ir šalpos išmokos, kurias gauna apie 60 tūkst. asmenų. Šalpos pensijos mokamos našlaičiams, neįgaliems vaikams, nuo vaikystės neįgaliems suaugusiems žmonėms bei kitiems neįgaliesiems ir senatvės pensijos amžiaus sulaukusiems gyventojams, kurie nesukaupė stažo socialinio draudimo pensijai gauti.
Šalpos pensijos priklauso nuo šalpos pensijų bazės, šį dydį siūloma kilstelti nuo 132 iki 140 eurų. Skaičiuojama, kad šalpos išmokos, priklausomai nuo rūšies ir gavėjų kategorijos, padidės 4-18 eurų.

Esmingiausias didėjimas numatomas mažiausias šalpos pensijas gaunantiems neįgaliesiems – Seimas nusprendė nustatyti žemiausią ribą ties 140 eurų, kai anksčiau mažiausia šalpos neįgalumo pensija buvo 99 eurai.

Parengta pagal Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos inf.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Suskaičiuokite teisingai (apsauga nuo robotų): *

Rekomenduojami video

Visi naujausi straipsniai

Lietuvos bankas ir kortos

Tarpukario Lietuvoje vienas populiariausių stalo žaidimų buvo kortos, jos buvo skirtos tiek žaidimams, tiek būrimui. 1924 m. Lietuvoje įsigaliojo kortų monopolis – jas gaminti galėjo tik valstybė, o platinti – tik tie, kurie turėjo valstybės leidimą. Atsivežti kortas iš užsienio buvo draudžiama, veikla buvo griežtai kontroliuojama valstybės institucijų. Šioje tarpukario kortų istorijoje Lietuvos bankas taip pat suvaidino nemažą vaidmenį. Lietuviškos kortos Lietuvoje kortos atsirado ir paplito Renesanso epochoje. Aistringas kortuotojas buvo Lenkijos karalius ir LDK kunigaikštis Žygimantas Senasis. Panašiu metu

Gyventojų saulės elektrinėms – dar 40 mln. eurų parama

Atsižvelgiant į smarkiai išaugusį įrengiamų saulės elektrinių populiarumą ir gyventojams aktyviai naudojantis valstybės parama, Energetikos ministerija antrą ketvirtį planuoja dar vieną 40 mln. eurų paramą. Planuojama, kad į paramą galės pretenduoti gyventojai, įsirengę arba didinę turimų elektrinių galią nuo 2023 m. rugpjūčio 23 d. arba dar planuojantys įsirengti elektrinę ar padidinti esamos galią. Saulės modulių kainos per metus sumažėjo perpus. Šiuo metu vidutinė pigesnių 10 kW saulės elektrinių įsirengimo kaina gali svyruoti tarp 5000-6000 eurų, brangesnių elektrinių – apie 8690

Policijos reidai: Šilutėje – 24 pažeidėjai

Tauragės apskrities VPK skelbia iš anksto suplanuotų ir paskelbtų policijos reidų rezultatus. Šilutėje – situacija prasčiausia. Policijos pareigūnai kovo 11-17 dienomis surengtų reidų metu tikrino vairuotojų veiklas, nesusijusias su vairavimu: naudojimasis mobiliojo ryšio priemonėmis vairuojant, kai neturima laisvų rankų įrangos, privalomų saugos priemonių (saugos diržų, saugos šalmų, vaikams skirtų specialių sėdynių (prisegimo sistemų) naudojimą. Nustatyti 46 pažeidimai (Tauragė – 17, Šilutė – 24, Pagėgiai – 2, Šilalė – 3). Pažeidėjams surašyti administracinio nusižengimo protokolai. Primename, kad nuo kovo 19 d.

Pempės diena: jau stebimi šių paukščių tuoktuvių šokiai

Kovo 19 d. laikoma Pempės diena – bundančios gamtos ir atšilimo simboliu. Šiais metais Lietuvos ornitologų draugijos stebėtojai paprastąją pempę pastebėjo jau vasario pradžioje. Šylant klimatui ir orams vis anksčiau galima pastebėti daugiau pavasario šauklių, kurie pranašauja pasibaigusią žiemą. Pempės – įprasti pievų paukščiai Paprastoji pempė (Vanellus vanellus) – gan gerai žmonėms pažįstamas paukštis, išsiskiriantis savo išvaizda ir balsu. Tai atviro kraštovaizdžio paukštis, perėjimui renkasi gan įvairias vietas: pradedant atviromis pelkių plynėmis, šlapių durpynų plotais ir baigiant derlingomis įvairaus drėgnumo

Taip pat skaitykite